*Tromgeroffel* Eén van onze goede voornemens is om meer kennis te delen in onze sociale kringen. Waarom? Omdat geven leuker is dan krijgen en wij er een kick uit halen wanneer we bedrijven online zien presteren.
Daarom trappen we hem maar af met, naar onze mening, één van de belangrijkste: Google Analytics. En handig om te weten: de dienst is geheel gratis voor iedereen te gebruiken.
Veel websites functioneren nog steeds als online visitekaartje. “Dit ben ik. Dit kan ik”. Echter met Google Analytics beschik je over een verzamelbak aan informatie om je maketingstrategie verder mee aan te scherpen. Zo krijg je met Google Analytics bijvoorbeeld inzicht in hoe je bezoekers je gevonden hebben, maar ook hoe ze je website gebruiken. Wij maken gretig gebruik van deze inzichten en delen daarom graag onze top 3:
1) Hoe word je gevonden?
Hoe komen je bezoekers bij jou terecht? Gebeurt dat via Google’s zoekresultaten? En zo ja, via welke zoekwoorden? Of toch via je sociale activiteiten en krijg je veel verkeer dankzij die spetterende Instagram stories? Of ben je zo goed dat mond-tot-mond reclame zorgt dat bezoekers direct naar je website gaan? Je zult alle varianten tegen komen. Maar de verhouding wijst je al meteen in de richting hoe je wordt gevonden. En hoe jij op jouw beurt dus jouw doelgroep het beste kunt bereiken.
2) Hoe word je website gebruikt?
Google Analytics vertelt je vervolgens ook nauwkeurig hoe die bezoekers navigeren op jouw website. Welke pagina’s zijn nou meer en minder populair? En, bij welke content blijven de bezoekers nou echt plakken? En komt dit overeen met wat je zelf dacht? Zo zie je meteen of de invulling van je marketingstrategie juist is of dat je hier nog wat kan bijsturen voor een betere aansluiting op de interesses van je bezoekers.
3) Is de doelgroep wel jouw doelgroep?
Het laatste – maar zeker niet minste – punt is de informatie die je krijgt over je doelgroep. Aan de hand van punt 1 en 2 heb je al een aardig beeld gekregen via welke kanalen je doelgroep jou vindt en hoe je website wordt gebruikt. Maar Google kan je ook daadwerkelijk demografische kenmerken vertellen en je helpen om je doelgroepprofiel nog verder compleet te maken danwel aan te scherpen. Zo kun je inzicht krijgen in de leeftijd en geslacht van je bezoekers maar ook de locatie waar iemand zich bevindt zoals welke stad, provincie of land, welke taal iemand spreekt en bijvoorbeeld of je doelgroep vaker een smartphone of laptop gebruikt.
Gebruik deze gratis – maar niet minder waardevolle – inzichten om een beter beeld te krijgen van jouw doelgroep en om betere beslissingen te kunnen nemen met welke marktingactiviteiten jij het beste in contact kan komen met jou potentiële klanten!